Als je je trap wil laten renoveren, op een manier die aansluit bij jouw wensen, is het belangrijk om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten. Bedenk eerst welke onderdelen van de trap je wilt renoveren. Heb je een open trap en wil je alleen de treden vernieuwen of heb je een dichte trap en pak je meteen de treden en stootborden en de zijkanten mee? Wil je de oude stijl van je balustrade behouden of kies je voor een moderne look van bijvoorbeeld glas of RVS? Passen de bestaande leuningen nog wel bij de gerenoveerde trap? Stopt de renovatie op de overloop of is deze ook toe aan een opknapbeurt? De mogelijkheden zijn eindeloos! Misschien heb je zelfs gedacht aan trapverlichting.
Materialen
Wanneer het plan in grote lijnen vaststaat, bepalen we samen met jou het te gebruiken materiaal. Hierbij kun je kiezen uit laminaat, HPL, hout, PVC of vinyl. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van deze materialen en wat past het best bij jouw toekomstige trap?
Laminaat
Als je kiest voor laminaat heb je de meeste keus qua kleuren. Bovendien is de trap na plaatsing direct klaar en hoeft hij niet meer geschilderd of behandeld te worden. Het nadeel is dat laminaat wat gladder is, maar dat los je eenvoudig op met antislip-strips.
HPL
Naast gewoon laminaat, kun je ook kiezen voor HPL. Dat staat voor High Pressured Laminate en is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst worden onder zeer hoge druk. Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat. HPL leent zich daarom perfect voor traprenovaties. Daarnaast is het onderhoudsarm en eenvoudig schoon te houden. Dankzij de aluminium antislip-legering is de toplaag kras- en stootbestendig en zijn er geen antislip-strips nodig.
Hout
Een houten trap geeft vaak wat meer karakter, maar is beschikbaar in minder varianten. Wel kun je de kleur van je houten trap met olie naar eigen inzicht behandelen.
Vinyl
Een vinyl trapbekleding is vanwege het stroeve materiaal veilig én geluiddempend, ideaal voor een huishouden met kinderen.
PVC
Dat laatste geldt ook voor PVC, wat erg makkelijk in onderhoud is.
Zo heeft elk materiaal voor een traprenovatie zijn voor- en nadelen is de keuze afhankelijk van je woonwensen. Uiteraard adviseren wij jou graag bij het maken van de juiste keuze.
Je trap voorbereiden
Het is belangrijk om de oude bekleding plus de lijmresten voor aanvang van de traprenovatie te verwijderen. Dit is vaak geen eenvoudige klus. Wij adviseren je graag en zorgen ervoor dat de trap in de juiste staat is voor we met de traprenovatie beginnen. Indien gewenst nemen wij ook het schilderwerk rondom de trap uit handen. Dit alles doen we, voordat we met de traprenovatie starten. Dan kunnen we namelijk overal nog bij en komen er geen verfvlekken op je pas gerenoveerde trap. Let wel op, de kleur van het schilderwerk moet passen bij de nieuw te plaatsen traponderdelen.
De dag van de renovatie
Op de afgesproken dag beginnen we om zeven uur 's morgens met de traprenovatie. Over het algemeen is een trap binnen één dag klaar en kun je er dezelfde dag weer gebruik van maken. Er vindt geen hak- of breekwerk plaats en onze specialisten zagen buiten in een tent. Op deze manier blijft de rommel tot een minimum beperkt en ligt niet je hele huis vol met zaagresten. Aan het eind van de dag, als onze vakspecialisten weer zijn vertrokken, rest je dus niets anders dan te genieten van jouw gerenoveerde trap.