Overzettreden installeren

Hoe installeer je overzettreden voor een nieuwe look?

Geen hak- en breekwerk

Professioneel

15 jaar garantie

Wil je jouw trap een frisse en moderne uitstraling geven zonder de hele trap te moeten vervangen? Overzettreden zijn de perfecte oplossing! Deze praktische en stijlvolle optie kan je bestaande trap snel transformeren. In deze blog leggen we uit hoe je overzettreden zelf kunt installeren in een paar eenvoudige stappen. Zo geef je jouw trap eenvoudig en effectief een compleet nieuwe look.

Wat zijn overzettreden

Wat zijn overzettreden?

Overzettreden zijn op maat gemaakte houten of laminaat panelen die over de bestaande treden van een trap worden geplaatst. Ze zijn ontworpen om snel en zonder veel breekwerk een oude trap te vernieuwen. Dit is een uitstekende optie voor diegenen die de uitstraling van hun trap willen verbeteren zonder de hoge kosten en het ongemak van het plaatsen van een compleet nieuwe trap

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Je hebt nodig:

  • Overzettreden, afgestemd op de afmetingen en het aantal treden van jouw trap
  • Stootborden
  • Polyurethaanlijm of een andere geschikte lijm
  • Kitspuit + kitschrapers
  • Afkortzaag
  • Meetlint
  • Potlood voor markeringen
  • Schuurpapier
  • Veiligheidsbril en handschoenen

Hecht je waarde aan kwaliteit, veiligheid en een mooi resultaat? 

Maak dan je huis compleet en kies voor een traprenovatie met Karakter! 

Industriele trap met gele lantaarn en koffie mok
Open trap dichtmaken

Stap 1: voorbereiding van de trap

De eerste stap in het installatieproces is het voorbereiden van je trap. Zorg ervoor dat de bestaande treden schoon, droog en vrij van beschadigingen zijn. Eventuele oneffenheden moeten worden geschuurd om een glad oppervlak te creëren. Dit helpt om een sterke hechting met de lijm te garanderen.

Stap 2: meten en zagen van de overzettreden

Meet elke trede nauwkeurig met een trapspin en noteer de afmetingen. Overzettreden moeten precies worden gesneden om een perfecte pasvorm te garanderen. Gebruik een zaag om de overzettreden op maat te zagen volgens de gemeten afmetingen. Wees nauwkeurig en zorgvuldig om verspilling van materiaal te voorkomen. Zorg ervoor dat je tijdens het zagen de veiligheidsbril draagt om je ogen te beschermen.

Overzettreden traprenovaties

Stap 3: lijmen van de overzettreden

Breng een geschikte lijm aan op de achterkant van elke overzettrede. Gebruik een kitspuit voor een gelijkmatige verdeling van de lijm. Plaats de overzettrede vervolgens zorgvuldig op de bestaande trede, beginnend vanaf de voorkant en druk naar beneden naar de achterkant toe om zeker te zijn van een volledige hechting. Let op dat je niet te veel lijm gebruikt om ophoping en uitpuilen te voorkomen. Druk stevig aan om luchtbellen onder de treden te verwijderen.

Stap 4: afwerking

Nadat alle treden zijn bedekt, laat je de lijm volgens de instructies van de fabrikant uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type lijm. Eventuele uitstekende randen kunnen worden bijgesneden of geschuurd voor een nette afwerking. Ten slotte, overweeg om een afwerkingslaag zoals een lak of sealant aan te brengen om de duurzaamheid van je nieuwe treden te verhogen en ze te beschermen tegen slijtage.

Eigenaar Karakter traprenovaties en Interieurbouw

Extra tips voor een succesvolle installatie

Controleer of de overzettreden perfect passen voordat je de lijm aanbrengt. Eventuele aanpassingen kunnen het beste gedaan worden voordat de lijm is aangebracht.
Als je een antislip afwerking wenst, overweeg dan het aanbrengen van een antislip strip aan de rand van elke trede. Dit is vooral belangrijk in huizen met kinderen of ouderen.
Houd kinderen en huisdieren tijdens het installatieproces weg van de trap om veiligheidsredenen en om te voorkomen dat ze per ongeluk de pas geplaatste treden verstoren.

Het installeren van overzettreden is een geweldige manier om je trap te vernieuwen zonder de noodzaak voor een uitgebreide en dure renovatie, zoals het plaatsen van een compleet nieuwe trap.. Met het juiste gereedschap en een beetje doe-het-zelfvaardigheid kun je een aanzienlijke impact maken op de uitstraling van je huis. Volg deze stappen en geniet van een prachtig vernieuwde trap die zeker de aandacht zal trekken in jouw huis interieur.

Advies gesprek aan tafel met overzettree in de hand van de vrouw 2 kleuren beton(KL)

Hecht je waarde aan kwaliteit, veiligheid en een mooi resultaat? 

Maak dan je huis compleet en kies voor een traprenovatie met Karakter! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief