Licht betonnen trap open in de woonkamer industrieel

Ontdek de verschillende soorten trappen

Geen hak- en breekwerk

Professioneel

15 jaar garantie

Trappen zijn meer dan een functioneel element in een huis; ze vertegenwoordigen stijl, karakter en kunnen zelfs als een centraal kunstwerk dienen. Of je nu een nieuwe trap wilt installeren of een bestaande trap wilt renoveren, het is essentieel om de verschillende soorten trappen en hun unieke eigenschappen te begrijpen. In deze blog verkennen we de verschillende soorten trappen en hun toepassingen in het huis.

Rechte trappen

Rechte trappen zijn misschien wel de meest voorkomende en traditionele trappen in huizen en gebouwen. Ze zijn rechttoe rechtaan en lopen zonder tussenstop van de ene verdieping naar de andere. Deze trappen zijn ideaal voor minimalistische interieurs en bieden een duidelijke, ongecompliceerde route tussen de verdiepingen. Een voordeel van rechte trappen is dat ze gemakkelijk te ontwerpen en te bouwen zijn, en vaak minder kosten dan meer complexe trappen.

Verschillende soort antraciete treden met witte stootborden

L-vormige trappen

L-vormige trappen, ook bekend als kwartslagtrappen, hebben een bocht van 90 graden, meestal halverwege of aan het einde van de trap. Deze vorm maakt de trap interessanter en kan een oplossing zijn voor kleinere ruimtes. De bocht in de trap kan ook helpen om geluid te verminderen en biedt extra privacy tussen de verdiepingen.

U-vormige trappen

U-vormige trappen, vaak dubbele kwartslagtrappen genoemd, maken twee bochten van elk 90 graden. Deze trappen zijn ideaal voor huizen waar de ruimte beperkt is, maar waar wel behoefte is aan een comfortabele en toegankelijke trap. De tussen platforms bieden een rustpunt tijdens het traplopen, wat ze een veilige keuze maakt, vooral voor huizen met ouderen of kinderen.

Wenteltrappen

Wenteltrappen zijn een waar kunstwerk en bieden een uniek design element voor elk huis. Deze trappen draaien rond een centrale as en zijn perfect voor situaties waar de ruimte beperkt is. Wenteltrappen geven een gevoel van elegantie en beweging en kunnen zowel in traditionele als in moderne huizen worden toegepast. Ze zijn echter minder geschikt voor frequente of zware lasten, vanwege hun soms smalle treden en draaiende aard.

Wij helpen je graag op weg

Zo heeft elk materiaal voor een traprenovatie zijn voor- en nadelen en is de keuze afhankelijk van je woonwensen. Uiteraard adviseren wij jou graag bij het maken van de juiste keuze.

Industriele trap met gele lantaarn en koffie mok
Castle open traprenovatie in Tilburg

Spiltrappen

Spiltrappen lijken op wenteltrappen maar hebben een meer compact ontwerp, met een centrale paal waar de treden aan bevestigd zijn. Deze trappen zijn uitstekend geschikt voor kleine ruimtes en voegen een modern element toe aan het interieur. Hun constructie maakt ze niet alleen een stijlvolle, maar ook een praktische keuze voor ruimtes waar de footprint van de trap beperkt moet blijven.

Zwevende trappen

Zwevende trappen, waarbij de treden lijken te zweven, zijn een populaire keuze in moderne interieurs. Deze trappen hebben een open en luchtige uitstraling en kunnen de illusie van meer ruimte creëren. De treden zijn aan één kant aan de muur bevestigd, wat zorgt voor een minimalistisch en strak design. Deze stijl vereist echter sterke constructieve ondersteuning en is niet altijd geschikt voor alle soorten gebouwen.

Open trap en gesloten trap beton

Open trappen

Open trappen, waarbij de ruimte tussen de treden niet is opgevuld, zijn een populaire keuze voor moderne huizen die streven naar een gevoel van openheid en ruimtelijkheid. Deze trappen laten licht door en creëren een luchtiger gevoel in de ruimte. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleinere huizen of appartementen waar elke vierkante meter telt. Een open trap kan bijdragen aan de illusie van een grotere ruimte en maakt de verbinding tussen verschillende verdiepingen visueel aantrekkelijker. Het ontwerp biedt ook mogelijkheden voor creativiteit, zoals het gebruik van de ruimte onder de trap voor opslag of als decoratieve nis.

Trappen met verlichting

Trappen met verlichting zijn een opkomende trend die zowel veiligheid als esthetiek naar een hoger niveau tilt. Door LED-strips of spotjes in de traptreden of langs de leuningen te integreren, creëer je niet alleen een veilige looproute in het donker, maar ook een sfeervolle ambiance. Verlichting kan subtiel of juist als een design statement worden toegepast, afhankelijk van de gewenste stijl en intensiteit. Deze optie is vooral populair in moderne interieurs, waar de verlichting bijdraagt aan de architecturale schoonheid van de trap. Bovendien is LED-verlichting energiezuinig, waardoor het een duurzame keuze is voor de milieubewuste huiseigenaar.

Als geen van deze stijlen precies is wat je zoekt, overweeg dan een combinatietrap. Deze trappen combineren elementen van verschillende trapstijlen om een unieke, op maat gemaakte oplossing voor jouw huis te creëren. Of je nu elementen van een zwevende trap wilt combineren met die van een wenteltrap of een rechte trap wilt integreren met enkele L-vormige elementen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een combinatietrap biedt de flexibiliteit om een trap te creëren die perfect aansluit bij jouw individuele stijl en de specifieke eisen van jouw ruimte.

Aangepaste combinatietrappen in jouw stijl

Elke trapstijl heeft zijn eigen charme en functionaliteit, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten ruimtes en interieurontwerpen. Of je nu gaat voor de eenvoud van een rechte trap, de compactheid van een spiltrap, of de elegantie van een zwevende trap, elke keuze kan een significante bijdrage leveren aan zowel de esthetiek als de functionaliteit van je huis.

3. kleurstalen traprenovaties

Hecht je waarde aan kwaliteit, veiligheid en een mooi resultaat? 

Maak dan je huis compleet en kies voor een traprenovatie met Karakter! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief